#surffibiitsi

IKUINEN KESÄ

Mall of Tripla, Pasila, Helsinki

17.10.2019

Lue Janne Miikkulaisen haastattelu Helsingin Sanomissa 05.10.2017

Kun Thaimaahan 12 vuotta sitten iski tsunami, sukellusyrittäjä Janne Miikkulainen evakuoi kolme vuorokautta hätään joutuneita – Nyt hän perustaa Pasilaan hallin, jossa voi surffata sisällä.

 

TAPANINPÄIVÄN aamuna vuonna 2004 Janne Miikkulainen oli sukelluskoulunsa asiakkaiden kanssa merellä Thaimaan Khao Lakin edustalla.

Yhtäkkiä merenpinta nousi nopeasti ja selvästi. Sitten se laski. Miikkulainen ja hänen työkaverinsa aavistivat, että jotain oli tapahtumassa. Sukeltajien vene ohjattiin nopeasti kauemmas avomerelle.

Kun vene illalla palasi rantaan, tuttuja paikkoja ei enää ollut.

HEINÄKUUSSA 2017 Janne Miikkulainen vastaa puhelimeen kesämökiltä Raumalta.

”Aivan mahtava, raikas, viileä kesä”, Miikkulainen sanoo.

Kaksitoista vuotta sitten Miikkulaista kutsuttiin Suomessa tsunamisankariksi. Itse hän kertoi jälkikäteen pitävänsä nimitystä kiusallisena ja tuntevansa saamastaan huomiosta syyllisyyttä.

Huomio tuli tsunamin jälkeisistä tapahtumista.

Miikkulainen ja hänen sukeltajatoverinsa kuljettivat kolmen vuorokauden ajan ihmisiä turvaan, antoivat ensiapua ja toimittivat kotimaahan tietoa suomalaisten kohtaloista.

Miikkulaisen keräämiä nimilistoja selvinneistä ja kadonneista julkaistiin sukellus.fi-verkkosivustolla samaan aikaan kun Suomen viranomaistiedotus vielä kangerteli pahasti. Tsunami tappoi kaikkiaan yli 200 000 ihmistä, heidän joukossaan 179 suomalaista.

Palkinnoksi toiminnastaan Miikkulainen sai mitaleja ja tiedonjulkistamispalkinnon.

TSUNAMIN jälkeen Miikkulainen jäi Thaimaahan vielä 11 vuodeksi, mutta vuonna 2015 hän muutti perheensä kanssa takaisin Suomeen.

Syksyllä 2019 hän aikoo avata sisä-beachvolley-kenttiä pyörittävän biitsi.fi-nimisen yrityksen kanssa Pasilaan hallin, jossa voi harrastaa surffausta ja rantalentopalloa. Halli avataan Pasilaan rakennettavaan Tripla-kauppakeskukseen.

Yrittäjät kutsuvat ideaa nimellä Helsinki Surfbeach ja synonyymillä sisäkesä. Tilassa on rantabaari, saunoja ja jatkuvasti 26 astetta lämmintä.

TRIPLAA rakennuttavassa rakennusyhtiö YIT:ssä ideasta intoillaan, koska YIT:n toiveena on muokata kauppakeskuksesta nykytrendien mukainen. Siis saada myytäville tavaroiden lisäksi myös elämyksiä ja houkutella ihmiset viettämään keskuksessa mahdollisimman paljon aikaa.

Miikkulainen sanoo, että Helsinki Surfbeachistä on tarkoitus tehdä mahdollisimman vähän uimahallimainen. Sisällä kuljetaan paljain varpain hiekassa, kirkkaat valot imitoivat aurinkoa ja baarista saa ”sisään astuessa Piña Coladan”.

”Jokaisen surffarin unelma on kehittää keinotekoinen surffiaalto”, Miikkulainen sanoo.

KÄYTÄNNÖSSÄ aalto tehdään uima-altaaseen, jossa kaksi isoa pumppua muodostavat aallon muotoon rakennetun pohjan päälle kymmenen sentin vesipatjan. Vesi juoksee altaassa 40 kilometriä tunnissa ja aallolla surffataan hieman tavallista surffilautaa pienemmillä laudoilla.

Samantyylinen allas on rakennettu Suomessa aiemmin sisäurheilukeskukseen Pyhtäälle. Pasilan keskuksesta tulee kuitenkin erilainen esimerkiksi lämmityksen takia, perustajat sanovat.

MIIKKULAINEN kertoo miettivänsä Thaimaan tapahtumia nykyään harvemmin. Vahvemmin muistot nousevat pintaan aina tsunamin vuosipäivänä.

”Kyllä se kokemus seuraa minua elämän loppuun asti.”

Merestä hän ei kuitenkaan ole saanut traumaa.

”Olen elänyt koko elämäni meren äärellä. Olen surffannut omakotitalon korkuisia aaltoja tsunamin jälkeenkin”, Miikkulainen sanoo.

Sitten hän vakavoituu. Se, että Miikkulaisen elämä on nyt sellaista kuin on, on monen sattuman summa.

”Olin onnekas.”

 

Helsingin Sanomat 10.7.2017 / Lari Malmberg

Mall of Tripla
Pasila, Helsinki